14 Ağustos 2018

Stop Motion Üzerine

        Herkese merhabalar, son yayından bu yana tam 6 ay geçmiş bulunmakta. Bu kadar zaman beklememin sebebi üşengeçlikten başka bir şey değildir. Üşengeçlik beni tembel bir yaratığa dönüştürdü demek yanlış olmaz. Artık kendime tembel yaratık demekten çekinmiyorum.
       Şimdi ne oldu da bu tembel yaratık bir yayın açmaya karar verdi diyecek olursanız, sizlere net bir cevap veremem. Belki tembel bir yaratık olmak istemiyorumdur artık; Belki de Stop Motion son zamanlarda daha çok ilgimi çekiyordur. Stop motion'ın ilgimi çekmemesi için de bir sebep göremiyorum zaten çünkü; küçük bir çocukken stop motion çekimler yapardım ve bu çekimleri çekip izlemek benim çok hoşuma giderdi ve mutlu olurudm. Tabii o zamanlar stop motion'ın büyük bir sanat olduğunu bilmiyordum orası ayrı.

Stop Motion Nedir?

       O kadar stop motion dedim fakat nedir bu stop motion? Stop motion elimizde bulunan objeleri adım adım hareket edip fotoğraflayıp, bu fotoğrafları da yan yana dizip animasyon haline getirme işlemidir. Mesela bir domatesi adım adım ittirip fotoğraflarını çekersek ve bu fotoğrafları yan yana getirip animasyon haline getirirsek izlediğimiz animasyonda domates hiçbir etki olmaksızın hareket ediyormuş gibi görünecektir.

      Bu stop motion'ı benim için değerli yapan ise belli bir emek karşılığa karşınıza çıkan yapıtın güzelliğinin sizi her seferinde şaşırtması. Hayal ettiğinizden daha da bir büyüleyici bir eser çıkıyor ortaya. Siz yaparken bile şaşırabiliyorsunuz. En azından benim gözlemlediğim kadarıyla ve bu işle uğraşan bir kaç insandan öğrendiğim kadarıyla durum bu.

       Stop motion izlemek gerçekten keyifli olabilir fakat gerçekten bu işi yapmak biraz uğraş gerektiriyor, son paragrafta bahsettiğim "belli bir emek karşılığa karşınıza çıkan yapıtın güzelliği" gerçekten çok doğru bir tabir. Emek ve çıkan yapıtın güzelliği doğru orantılı işliyor. Hatta matematiksel olarak "2 emek, 1 yapıtın güzelliğine denktir" diyebileceğimiz bir eşitlikten bahsetmek doğru olacaktır. Emek açısından en ufak örnek olarak ise benim dün yaptığım 10 saniyelik stop motion film için tam 75 adet fotoğraf çekmiş olmamı gösterebilirim. 75 adet fotoğraf çekiyorsunuz, her deklanşör arasında cisimlerin yerini değiştiriyorsunuz ve sonuç olarak 10 saniyelik bir animasyon filmi yapmış oluyorsunuz.


     Solda gördüğünüz biber içeren çalışmayı yapmadan önce, "yemek yapacağım ve baştan sonra kadar stop motion'layacağım" dedim kendi kendime. Fakat işler göründüğü gibi gitmedi. Sebebi çok basit; Eğer böyle bir şey yapsaydım et soteyi kahvaltıda yemek zorunda kalacaktık. Şu yaptığım çalışma yarım saat kadarımı aldıktan sonra geri kalan malzemeleri stop motionlamaktan vazgeçtim. Vaçgeçmeme rağmen 75 kare olan bu animasyon için harcadığım vakitten gerçekten keyif almıştım. Son paragrafta bahsettiğim 75 frame'den oluşan çalışma bu çalışma işte.



       Stop motion'ı küçümsememek gerek. Stop Motion ile ilgili dev yapıtlar bulunmaktadır. Sinemalarda izlemiş olduğumuz bazı filmler Stop motionla yapılmıştır. En harika örnek olarak Chicken Run yani Tavuklar Firarda filmini gösterebilirim. İlk duyduğumda çok şaşırmış olduğum bir detaydı. 
       Bu tarz kaliteli filmler izlemek isterseniz Tim Burton adlı yönetmeni yakın takibe almanızı öneririm. bundan yaklaşık bir sene önce Ağustos Güncesi adlı yazımda birkaç tane filmini önermişim. Sizlerin de izlemesini isterim. İzledikten sonra da filmin nasıl yapıldığını da izleyin, büyüleneceksiniz. 

5 yorum:

  1. Harika olmuş! Baya sabır gerektiriyor anladığım kadarıyla ama sonuç çok eğlenceli:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim :) emeğin karşılığı alındığında insan haliyle mutlu oluyor :)

    YanıtlaSil
  3. Yaratık olma artık. Yaz, keyifle okuyalım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler yorumunu eksik etmedin. Yaratık olmamaya çalışacağım, yazmaya değer çok harika şeyler buldum birkaç güne paylaşacağım :)

      Sil

İnsanın Elinden Kayan Yaşamı

      Selamlar değerli okurlar. Buralara uğramayalı yaklaşık bir yıl oldu. Keyifle yazdığım blogum, iş hayatıma yoğunlaşmamla birlikte diğer...