08 Ocak 2021

Yeni Yıl Tavsiyeleri 2021

  
  Merhabalar sayın okurlar. 2021 oldu ve ilk haftayı sağ salim bir şekilde atlattık. Kayıplarımız oldu üzüntülerimiz oldu 2020'de; fakat biz yine de bu hayat dediğimiz yolculuğa devam ettik. Bazen ne kadar isyan etsek de seviyoruz bu hayatı. Bizi epey üzse de sevebiliyoruz bir şekilde bu hayatı. Hayatı sevmediğimizi iddia etsek de yaşamak için bir takım sebepler buluyoruz kendimize. 

    Hayatımın çok büyük kısmını depresif bir insan olarak geçirdim. Sanırım insan yaşlandıkça öz eleştirisinde çok daha acımasız olabilecek kıvama geliyor. Acımasız eleştiri derken duyguları kenara iterek yapılan objektif bir eleştiri. Bedensel yaşlanmak değil tabii ki bahsettiğim yaşlılık. Zihinsel yaşlılıktan bahsediyorum. Bireysel yargıları yok sayıp irdeleyebilmekten bahsediyorum. Böyle bir irdelemeyi başarmaya başladığınız zaman bilin ki zihinsel olgunluğa bir adım atmaya başlamışsınızdır. İnsan böyle bir özeleştiri sırasında depresifliğinin nedenlerini önüne serebiliyor. Mutlu olmak istemediğiniz sürece bu çok zor oluyor; fakat mutlu olmak istediğiniz an işler değişmeye başlıyor.

    Evet 2021'e bu şekilde girdik ve bu post bir tavsiye postu olacak. 2021'de mutlu olmaya çalışmanız gerektiğinden ve mutluluğun kısa zamanlı değil de huzurla birleşip bakileşmesinden bahsedeceğim. Çoğu insan mutluluğun sadece gülümsemekten ibaret olduğunu düşünüp yanılmakta, bu kısa süreli mutluluk anlarına haz diyebiliyorum sadece. Hazlar kısa süreli olup insanı sadece bir nebze besleyen kısa süreli mutluluğu insana gösteren olgulardır. Huzur ise insana uzun süreli hatta daimi diyebileceğimiz bir rahatlıktır diyebilirim. Size tavsiyelerim de huzurlu bir mutluluğa yaklaştıracak nitelikte olabilir.

    Mutluluğun ve huzurun anahtarının toplum olmakta değil BİREY olmakta göreceksiniz.


    Öncelikle bahsetmek istediğim konu kendiniz olmanız elbette. Kişisel gelişim uzmanları her zaman sizi şekilden şekle sokmaya çalışarak ve sizlere sahip olmadığınız karakter özelliklerinin olduğuna inandırarak sahtekarlık yapmaya çalışmaktadırlar. Sizi bir kutunun içine sıkıştırmaya çalışıyorlar adeta. Bu kutuya sıkıştırma eylemini ise şişirilmiş umutlar vererek elde ediyorlar. Bu çok üzücü bir durum açıkçası. Siz kendinizde ne görüyorsanız onu yapabilirsiniz, sizi mutlu eden ve rahat hissettiren ne ise onu yapabilirsiniz. Toplum için utanç verici olarak görünen bir takım sevdiğiniz davranışlarınız vardır belki ama bence size zarar vermiyorsa çekinmeyin hiçbir şekilde. 

    Yani demek istediğim şey şu: Karakterinizi topluma göre şekillendirmeyin, olduğunuz gibi dilediğiniz gibi hareket edin. Bunu başarırsanız huzura bir adım daha yaklaşacaksınız. Elbet ki toplumda yer edinmek için bazı hareketleriniz onlara göre şekilleniyor fakat tabular öyle seviyelerde karşımıza çıkıyor ki insanları eğlendirmek şaklabanlık, felsefe yapmak ineklik, şarkı söylemek gösterişçilik halini alıyor. Hani bu saydıklarım elbette en ufak tabiri sanırım toplumun dayattıklarının. Bir eylem gerçekleştirecekken insanların bunu komik bulacağı korkusu sizi mutsuzluğa sürükler yavaş yavaş. Elbette alıştığınız bir durum olduğundan toplumun ne düşündüğünü umursamamak epey zorlayacaktır sizi ama bence bir yerden başlamadığınız sürece hiçbir zaman olmayacaktır.


 
   İkinci olarak söylemek istediğim şey ise çalışın. Çalışmanın herhangi bir türlüsü sizi huzursuzluktan elbet ki uzaklaştıracaktır. İşleyen demir pas tutmaz diye de bir meşhur atasözümüz vardır. Zihinsel ve bedensel çalışma sizi ister istemez hayata bağlayacaktır. Zihinsel çalışma başlarda sıkıcı gelecektir hatta çok zorlu bir şekilde kendini gösterecektir fakat alıştıkça bundan zevk alacağınıza eminim. Yeni bilgiler öğrenmek, okuduğunuz romanlarla duygularınızı yön vermek, yazarak ve çizerek de körelmiş olan hayal gücünüze can vermek size huzura da getirecektir elbette.



    Son olarak da söylemek istediğim şey kendinize bir hobi bulmanızdır. Hobi nedir? Hobi bir işi herhangi bir karşılık beklemeksizin yapmaktır. Yani karşılık beklemeden yapmak doğru olmak çünkü bu işi yapmak size mutluluk ve huzur katacaktır. Tanımı düzeltmek gerekirse, size maddi açıdan beklenti olmadan yapılan işlerdir diyelim. Fakat buraya klişelerden ziyade daha farklı hobileri yerleştirebiliriz. Mesela; Huzurevi ziyareti, ahşap oymacılığı, yürüyüş, koşu, kitap okuma kulübü üyeliği, farklı yemekler yapmak gibi uğraşları koymak daha uygun olacaktır. Bu hobiler hayatın maddiyattan çok maneviyatın insanı huzura yaklaştırdığını öğretecektir ve öğrenilen bilgilerin de insanın ufkunu ne denli genişlettiğini gözler önüne serecektir. 

    Hayatınızı sadece para kazanmak için çalışmak ve hayatınızı idame ettirmek için gerekli olan şeyleri yapmak sizi sadece toplum yapar. Toplumdan bireye dönmek ise sadece siz isteyince ve çabalayınca olacaktır.

8 yorum:

  1. Kalbinde neler dolaştırıyorsun şu sıra? Dilerim 2021 sana onları getirir ve gelecek senenin başında güzel bir geçmiş yıl özeti yazarsın :) Neden böyle bir giriş yaptım acaba, galiba bu metnin ırmak gibi hissettiren dingin havasından dolayı :) Bu önerilerin üstüne bir tane de ben ekleyeyim mi? Tutkularını keşfetmek. Bir insan tutkun olmadıkça bir şeye, sanki yaşadığı hayatın anlamını kaçırıyor gibi hissediyorum. Bir balonun hava kaçırıp dönmesi gibi. Güzel bir yıl olsun :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, sahip olduğumuz belki de bir sürü tutkumuz var fakat bunlar bir şekilde bastırılmış halde bekliyor içimizde bunları açığa çıkarmamız gerekmekte. Çok güzel bir noktaya değindiniz.

      Size de mükemmel bir yıl diliyorum. Umarım zamanımı dolu dolu geçirdim diyebileceğiniz bir yıl geçirirsiniz. Seneye neler yazacağım bakalım ben de merak içerisindeyim. Teşekkür ederim bu çok güzel yorumunuz için :)

      Sil
  2. Bir aralar fotoğraf çekme hobim vardı hatta okulunuda gittim ..Sonra birşey oldu ve soğudum sanırım fazla beklentiye girdim ondan oldu..Yüksek hedefler idealler falan yordu beni ..Belki bir gün bambaşka bir şekilde yeniden başlarım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet beklenti yüksek olduğunda ve o beklentiye yakın yerlerde gezildiği zaman nedense sıradanlaşmaya başlıyor. Üzüldüm bu konuda durumuna. Umarım tekrar keyif alarak başlarsın :)

      Sil
  3. Selamlar...Depresif durumlar sıkıntılı, kendimden biliyorum :) Bunda tabi 2020 korona da etkili oldu. Mümkün olduğu kadar sabit hayattan uzak ve dediğiniz gibi renkli (hobi vs) bir hayat içinde yürümek çok önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet eğer yaşamak istiyorsak veya değerli bir şekilde yaşamak istiyorsak bizi mutlu edebilecek şeyleri yapmamız gerekmekte.

      Sil
  4. Sevgili Levent, emeğine ve kalemine sağlık. Satirbaslarini büyük ilgiyle okudum. Mutluluk huzurla birleştiğinde bakileşir cumlene, bayıldım. Yurekten sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim söyledikleriniz için. Yeni yılda mutlu ve huzurlu günler dilerim.

      Sil

İnsanın Elinden Kayan Yaşamı

      Selamlar değerli okurlar. Buralara uğramayalı yaklaşık bir yıl oldu. Keyifle yazdığım blogum, iş hayatıma yoğunlaşmamla birlikte diğer...